انواع سیمان پرتلند| انواع این سیمان و ویژگیهای هر یک از آنها
با استفاده از سیمان پرتلند بهترین بتن را تولید کنید
سیمان یک ماده پودری از جنس آهک و خاک رس است که در ترکیب با دیگر مصالح مانند ماسه، شن و سنگ به ملات موردنیاز برای ساختمانسازی و تولید بتن تبدیل میشود. در این بین پرتلند رایجترین نوع سیمان است که به عنوان ماده اولیه بتن، ملات، گچکاری و … شناخته میشود. سیمان پرتلند انواع بسیار گوناگون دارد که هر کدام از آنها با توجه به ویژگی خاص خود برای کاربردهای مختلف استفاده میشوند. در این مطلب با انواع سیمان پرتلند و ویژگیهای آنها آشنا میشویم.
سیمان پرتلند چیست و چگونه ساخت میشود؟
سیمان پرتلند ماده اصلی بتن و یکی از مهمترین سیمانهای هیدرولیک مصنوعی است. این نوع سیمان به دلیل خواص چسبندگی و سختشوندگی بالا در ترکیب با آب برای کاربردهای گوناگون استفاده میشود. مواد اصلی تشکیلدهنده سیمان پرتلند آهک و خاک رس هستند که به نسبت وزنی 3 به 1 ترکیب میشوند. در صورتی که خاک رس مصرفی حاوی سیلیس کافی نباشد باید این ماده معدنی را به صورت جداگانه به ترکیب اضافه کنید.
برای ساخت سیمان پرتلند باید اکسید منیزیم و دیگر اکسیدهای قلیایی از مقدار استاندارد تجاوز نکنند تا پس از استفاده شاهد بروز ترک در سیمان و بتن نباشیم. شما میتوانید ترکیبات سیمان را از روی رنگ محصول نهایی تشخیص دهید. برای مثال منیزیم موجود در سیمان پرتلند آن را به رنگ خاکستری مایل به سبز در میآورد، اما پرتلند بدون منیزیم قهوهایرنگ است. در جدول زیر میتوانید مواد تشکیلدهنده این نوع سیمان را مشاهده کنید.
نوع ماده سازنده سیمان پرتلند | درصد اختلاط |
سنگ آهک | 60 تا 97 درصد |
سیلیس | 17 تا 25 درصد |
اکسید آلومینیوم | 3 تا 8 درصد |
اکسید آهن | 0.5 تا 5 درصد |
اکسید منیزیم | 1 تا 5 درصد |
اکسیدهای قلیایی | 0.5 تا 1 درصد |
سولفور تری اکسید | 1 تا 3 درصد |
آشنایی با انواع سیمان پرتلند
سیمان پرتلند انواع متنوعی دارد که هر کدام برای کاربردهای خاص تولید میشوند. شما باید با توجه به نوع پروژه و نیاز خود بهترین سیمان را انتخاب و مصرف کنید. ایجاد تیپهای مختلف سیمان به مهندسان امکان میدهد تا انتخاب دقیقتر و بهتری داشته باشند. در ادامه با انواع سیمان پرتلند آشنا میشویم.
سیمان پرتلند معمولی (تیپ 1)
سیمان پرتلند معمولی بیش از دیگر انواع آن در صنعت ساختمانسازی مورد استفاده قرار میگیرد. بیشتر مصارف این نوع سیمان عمومی هستند و تقاضای بسیار بالایی در پروژههای ساختمانی و اجرای برنامههای عمرانی دارد. سیمان تیپ 1 با ترکیب سنگ آهک، خاک رس و سیلیس تولید میشود و بتن معمولی برای مصارف ساختمانسازی نیز به کمک آن تولید میشود. اخیرا سیمان پرتلند معمولی در سه کلاس 1-325، 1-425 و 1-525 تولید و در بازار عرضه میشود.
سیمان پرتلند اصلاح شده (تیپ 2)
سیمان پرتلند اصلاح شده در مقایسه با سیمان پرتلند معمولی مقاومت بیشتری در برابر سولفاتها از خود نشان میدهد. شما میتوانید سیمان پرتلند نوع 2 را در محیطهایی که میزان سولفات موجود در هوا بالا است، به کار ببرید. بیشترین کاربرد این سیمان در اجرای پروژههایی مانند پلها، تونلها و سدها است.
سیمان پرتلند زودگیر (تیپ 3)
از سیمان پرتلند تیپ 3، به دلیل داشتن خواص زودگیری و سفت شوندگی، برای اجرای پروژههایی که محدودیت زمانی اجرا دارند استفاده میشود. به عنوان مثال سیمان پرتلند تیپ 3 را میتوان برای ساخت و احداث بیمارستانها، هتلها و ساختمانهای بلندمرتبه به کار برد. معمولا سیمان پرتلند تیپ 3 تنها پس از یک هفته مقاومت سیمان تیپ 1 پس از 28 روز را به دست میآورد. عوامل گوناگون بر زمان گیرش سیمان اثرگذار هستند که عبارتند از:
- میزان مواد اولیه مورد استفاده
- مقدار نرمی سیمان؛ به طور کلی هر چقدر سیمان نرمتر باشد گیرش آن سریعتر خواهد بود.
- دمای پخت؛ هرچه دمای پخت سیمان بیشتر باشد ملات آن با سرعت آهستهتری سفت میشود.
- دمای محیط؛ گیرش سیمان در محیطهای گرمتر سریعتر است.
- میزان آب؛ استفاده از آب زیاد گیرش ملاتهای سیمانی را به تاخیر میاندازد.
سیمان پرتلند کمحرارت (تیپ 4)
سیمان پرتلند کمحرارت در هنگام سفت شدن حرارت کمتری از خود آزاد میکند. شما میتوانید از سیمان پرتلند تیپ 4 برای احداث ساختمانهای خاص استفاده کنید که تغییرات دمایی میتواند به آنها آسیب بزند. برخی کاربردهای این نوع سیمان شامل ساخت سازههای صنعتی، سدها و تاسیسات هستهای میشود. بتنریزیهای حجیم، مخصوصا در فصل گرما، با استفاده از این نوع بتن انجام میگیرد.
سیمان پرتلند ضدسولفات (تیپ 5)
سیمان پرتلند ضدسولفات در محیطهایی که این ترکیب به مقدار زیاد در آب و خاک آن وجود دارد، استفاده میشود. این نوع سیمان مقاومت بسیار بالایی در برابر سولفات دارد و از خرابی ساختمان و سازه جلوگیری میکند. از سیمان پرتلند تیپ پنج برای پوششدهی دیواره تونلها، سازههای زیرزمینی، اجرای پروژههای ساحلی و ساختوساز در اقلیمها معتدل استفاده میشود.
فواید و معایب سیمان پرتلند
به طور کلی سیمان پرتلند قیمت بسیار پایینی دارد و میتوان با استفاده از آن هزینه پروژههای ساختمانی را تا حد زیادی کاهش داد. این سیمان انواع بسیار متنوع دارد و میتوان ترکیبات بتنی گوناگون را با آن تولید کرد. سیمان پرتلند مقاومت بسیار زیادی در برابر ترکخوردگی از خود نشان میدهد و کاملا قابل اعتماد است. همچنین واکنش آن با آب بسیار ناچیز است.
از میان معایب سیمان پرتلند نیز میتوان به سوزآور بودن آن و بروز مشکلات آلرژیک در تماس با پوست اشاره کرد. این سیمان خطرات بسیاری برای ریه ایجاد میکند و احتمال بروز سرطان را افزایش میدهد. مصرف بسیار بالای انرژی طی فرایند تولید و همچنین ایجاد آلودگیهای زیستمحیطی گسترده از دیگر معایب سیمان پرتلند هستند.
سیمان پرتلند خصوصیات ویژه و ظاهر زیبا را همزمان دارد
سیمان پرتلند به دلیل ظاهر زیباتر و خصوصیات منحصربهفرد خود طرفداران بسیار زیادی در صنعت ساختمانسازی دارد. شما میتوانید با استفاده از این سیمان سطوح صاف و روشن را ایجاد کنید. همچنین این نوع سیمان به طراحان و معماران این امکان را میدهد تا طرحهای خلاقانه خود را برای ساخت منازل اجرا کنند. شرکت سادات بتن غرب انواع بتن آماده را برای اجرای پروژهها در تهران، کرج، شهریار، اندیشه، فردیس و ملارد تولید میکند. شما میتوانید برای تامین بتن مورد نیاز برای پروژههای خود با همکاران ما در این مجموعه تماس بگیرید.
سوالات متداول
آیا سیمان پرتلند تنها به رنگ سفید و خاکستری موجود است؟
خیر، شما میتوانید سیمان پرتلند را در رنگهای مختلف خریداری کنید. این نوع سیمانها با ترکیب اکسیدها و مواد طبیعی تولید میشوند.
سیمان پرتلند سفید مقاومتر است یا سیمان پرتلند خاکستری؟
این دو نوع سیمان تفاوت ساختاری با یکدیگر ندارند. سیمان پرتلند سسفید به دلیل داشتن خلوص بالاتر برای اجرای نما و پوشش بخشهایی که در معرض دید قرار دارند، استفاده میشود. همچنین سیمان سفید به دلیل بهره بردن از مواد اولیه خالص و روش تولید و سوخت مناسبتر در مقایسه با سیمان خاکستری گرانتر است.
مهمترین استانداردهای سیمان پرتلند چه مواردی هستند؟
سیمان پرتلند با استاندارد آمریکایی (ASTM C150)، استاندارد اروپایی (EN 197) و استاندارد ایرانی (ISIRI 389-1) در بازار عرضه میشوند.