Rate this post

بتن پیش ساخته؛ یکی از بهینه‌ترین مصالح ساختمانی

با توجه به نیاز روزافزون مسکن، جوامع مختلف با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین و دستگاه‌ها و تجهیزات پیشرفته و نیروهای کارآمد، اقدام به تولید انبوه ساختمان و مسکن می‌کنند. بتن پیش‌‌ساخته یکی از راهکارهایی است که به این منظور مورد استفاده قرار می‌گیرد. از مهم‌ترین ویژگی‌های بتن پیش ساخته می‌توان به سهولت و سرعت اجرا و در نتیجه کاهش فاصله زمانی میان سرمایه‌گذاری تا بهره‌برداری اشاره کرد. در این مطلب قصد داریم به معرفی بتن پیش ساخته بپردازیم.

بتن پیش ساخته چیست؟

بتن پیش‌ساخته، بتنی است که تحت شرایط خاص، در کارخانه قالب‌گیری و ایجاد می‌شود. سپس این متریال با ماشین‌آلات بزرگ به محل کارگاه ساختمانی منتقل می‌شود. با توجه به افزایش میزان ساخت‌وساز در سال‌های اخیر، استفاده از بتن پیش‌ساخته با توجه به ویژگی‌هایی که دارد، تا حد زیادی مورد توجه سازندگان قرار گرفته است.

از جمله ویژگی‌های بتن پیش‌ساخته می‌توان به حفظ مقاومت فشاری بتن و دوام نهایی اعضای سازه‌ای و همچنین کاهش زمان و هزینه ساخت اشاره کرد. گفتنی است بسته به نیازهای پروژه ساختمانی، این نوع بتن می‌تواند مسلح و یا غیر مسلح باشد. مهم‌ترین کاربردهای بتن پیش ساخته در جدول زیر آورده شده‌اند:

کاربرد شرح
ساختمان‌سازی برای اعضای باربر
ساخت پارکینگ‌های طبقاتی برای پارکینگ‌های طبقاتی تک‌سطح و همچنین سازه‌های بزرگ و پیچیده
پل‌سازی با استفاده از این بتن می‌توان سازه‌ای ایجاد کرد که با هر محیطی سازگار باشد
ساخت تونل‌های زیرزمینی استفاده از بتن پیش‌ساخته، افزایش کیفیت و دوام در طولانی‌مدت را به همراه دارد

معمولا 28 روز پس از تنظیم اولیه، مقاومت نهایی بتن حاصل می‌شود. این در حالی است که در صورت استفاده از بتن پیش‌ساخته، فاصله میان زمان بتن‌ریزی در محل و مدت زمان تحمل بار حذف می‌شود. اجزای بتن پیش‌ساخته عبارتند از سقف‌ها، تیرها، ستون‌ها، دیوارها و راه‌پله‌ها. البته در ساختمان‌های معمول، بتن ستون‌ها در محل کارگاه به صورت دستی ساخته می‌شود. همچنین، سقف، تیرها و راه‌پله به صورت یک‌جا و پیش ساخته بتن‌ریزی می‌شوند.

مزایای استفاده از بتن پیش‌ساخته

با توجه به تولید بتن پیش‌ساخته در کارخانه، این سیستم در تمامی شرایط آب‌وهوایی قابل اجرا است. بدین ترتیب، سرما یا گرمای بیش از حد محدودیتی در استفاده از بتن پیش ساخته ندارد. از میان سایر مزایای استفاده از بتن پیش ساخته می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • صرفه‌جویی در زمان ساخت: استفاده از بتن پیش ساخته باعث صرفه‌جویی در زمان می‌شود. بدین ترتیب خطر تاخیر پروژه تا حد زیادی کاهش می‌یابد.
  • تضمین کیفیت: عوامل اصلی تنظیم‌کننده کیفیت ساخت‌وساز همچون عمل‌آوری، دما، طرح اختلاط و موارد دیگر را می‌توان در بتن پیش ساخته کنترل کرد. به همین خاطر پروژه ساختمانی کیفیت بالایی خواهد داشت.
  • کاربردهای سازه‌ای: با استفاده از بتن پیش ساخته می‌توان از مواد سازه‌ای با استحکام و ظرفیت تحمل بار بالا استفاده کرد. این مساله می‌تواند باعث ایجاد فاصله بیشتر دهانه، کاهش اندازه سطح مقطع اعضای سازه و موارد دیگر شود.
  • مقرون به صرفه: استفاده از بتن پیش ساخته، کاهش زمان، افزایش بهره‌وری، کیفیت و ایمنی راه به همراه دارد، ضمن اینکه هزینه نیز تا حد زیادی کاهش پیدا می‌کند.
  • دوام بنا: سازه بتنی پیش ساخته دارای دوام طولانی‌تری است و نگهداری چندانی نیز لازم ندارد. لازم به ذکر است که بتن پیش ساخته با چگالی بالا نسبت به انواع اسیدها، خوردگی و ضربه، دوام بالایی دارد. این مساله باعث کاهش حفره‌های سطحی روی بتن می‌شود و کمک می‌کند تا بتن پیش ساخته در برابر عوامل شیمیایی از خود مقاومت نشان می‌دهد.

بستر ساختمانی ایمن: برای ساخت بتن‌های پیش ساخته نیازی به ذخیره مصالح ساختمانی اولیه همچون ماسه، شن و سیمان نیست. این ویژگی باعث می‌شود برای ساخت بتن به به تجهیزات معمول نیاز نداشته باشیم. همچنین، استفاده از این بتن می‌تواند باعث کاهش ضایعات مصالح بشود و تعداد کارگران مورد نیاز را نیز کاهش می‌دهد. بنابراین بتن پیش ساخته یک بستر کاری ایمن فراهم می‌کند.

کاربردهای بتن پیش‌ساخته

تطبیق‌پذیری بالای بتن پیش ساخته باعث می‌شود بتوان از آن در کاربردهای مختلف از جمله ساختمان‌های مسکونی با طبقات محدود، سالن‌های صنعتی، سالن‌های ورزشی، دیوارهای محوطه، انواع پی و کانال‌های آب‌رو با مقاطع مختلف، سقف در سالن‌ها با کاربری‌های مختلف و با دهانه‌های بزرگ و انواع قطعات نما استفاده کرد. در ادامه به توضیح سایر کاربردهای بتن پیش‌ساخته می‌پردازیم:

  • ساختمان‌سازی: بتن پیش ساخته برای اعضای باربر در ساخت‌وسازهای معمول و بلندمرتبه می‌تواند استفاده شود. بتن‌های پیش ساخته در ساخت هتل، بیمارستان، مراکز خرید، مدرسه و بسیاری از کاربری‌های مختلف، باعث تسریع روند اجرای پروژه می‌شوند.
  • ساخت پارکینگ‌های طبقاتی: در طراحی سازه پارکینگ، سه عامل مهم وجود دارد که عبارتند از دوام، مسائل اقتصادی و روش اجرا. استفاده از بتن پیش‌ساخته برای پارکینگ‌های طبقاتی تک‌سطح و همچنین سازه‌های بزرگتر و پیچیده‌تر می‌تواند مفید باشد.
  • ساخت پل: بتن پیش‌ساخته نخستین بار برای ساخت پل یادبود Walnut Lane به کار گرفته شد. امروزه نیز استفاده از این مصالح برای پل‌ها همچنان هم ادامه دارد. صرف‌نظر از اندازه پل، بتن پیش ساخته به مهندسان کمک می‌کند سازه‌ای ایجاد کنند که با هر محیطی سازگاری داشته باشد.
  • ساخت تونل‌های زیرزمینی: تونل‌های زیرزمینی با استفاده از بتن پیش تولید شده ساخته می‌شوند. استفاده از این سیستم در شکل و اندازه‌های مختلف باعث زهکشی بهتر آب و فاضلاب، جمع‌آوری آب باران و موارد دیگر می‌شود. همچنین استفاده از این متریال، افزایش کیفیت و دوام سازه در طولانی‌مدت را به دنبال دارد.
  • ساخت دیوارهای صوتی: در مناطق شهری، دیوارهای صوتی به عنوان سدی بین بزرگراه‌ها عمل می‌کنند و باعث دفع صدا می‌شوند. استفاده از بتن پیش‌ساخته برای این کار می‌تواند آلودگی صوتی را تا 50 درصد کاهش بدهد. از سوی دیگر، امکان تطبیق‌پذیری در طراحی، باعث می‌شود این سازه‌ها بتوانند با رنگ، بافت یا طرح خاص محیط اطراف خود ترکیب شوند.

بتن پیش‌ساخته؛ نیاز امروز، ضرورت فردا

مزایای بتن پیش ساخته این بتن را به گزینه‌ای عالی برای بیشتر پروژه‌های ساختمان در سرتاسر جهان تبدیل کرده‌اند. با گذشت زمان، بتن‌های پیش ساخته از تطبیق‌پذیری بهتر و کارآیی بالاتر برخوردار خواهند بود و هزینه‌ها را نیز تا حد بیشتری کاهش خواهند داد.

سوالات متداول

بتن پیش‌ساخته به چه شکل تولید می‌شود؟

بتن پیش‌ساخته در کارخانه قالب‌گیری و تولید می‌شود و به همین دلیل امکان پدید آوردن طرح‌های مختلف در آن وجود دارد.

استفاده از بتن پیش‌ساخته چه مزایایی دارد؟

در میان مزایای استفاده از بتن پیش‌ساخته می‌توان به کاهش زمان ساخت، دوام بالا و کاهش هزینه اشاره کرد.

از بتن پیش‌ساخته در چه مواردی استفاده می‌شود؟

از بتن پیش‌ساخته در انواع پروژه‌های ساخت‌وساز از جمله پل‌سازی، ساخت پارکینگ طبقاتی، تونل‌های زیرزمینی و دیوارهای صوتی استفاده می‌شود.