گیرش بتن | عوامل موثر سخت شدن بتن و مراحل این فرآیند
بتن همواره در حال گیرش بیشتر و مقاوم شدن است
بتن یکی از پرکاربردترین متریالها در پروژههای ساختمانی و عمرانی است. یکی از نکاتی که مجریان این پروژهها باید با آن آشنا باشند، گیرش بتن است. برای مثال در زمان دریافت خدمات بتن آماده بهتر است بدانید که چقدر طول میکشد تا بتن سخت و خشک شود. گیرش بتن فرآیندی است که اختلاط آن آغاز میشود و سرعت این فرآیند به مرور زمان به شکل مشخصی کاهش مییابد. در این مطلب به بررسی گیرش بتن و عوامل موثر بر سخت شدن آن میپردازیم.
گیرش بتن چیست؟
یکی از اساسی ترین موارد در فرآیند کار با بتن، زمان سخت شدن و گیرش آنها است. این مورد را میتوان به عنوان یکی از اصلی ترین نکات ساخت ساز های بتنی به شمار آورد. همچنین سفت شدن بتن میتواند نشان دهنده چگونگی عملکرد بتن در درازمدت باشد. گیرش بتن به زمان مورد نیاز برای سفت شدن بتن گفته میشود. عوامل زیادی بر گیرش بتن و زمان آن تاثیر میگذارند. به طور کلی تمامی این عوامل در کنار باعث گیرش نهایی بتن میشوند.
اصلی ترین عوامل تاثیرگذار بر سفت شدن بتن
بتن ها دارای انواع متفاوتی هستند. ترکیبات هر یک از بتن ها روند سفت شدن و گیرش آنها را متفاوت میکند. اما معمولا چیزی حدود 28 روز زمان میبرد تا روند تنظیم بتن به مرحله نهایی خود برسد. در این مرحله بتن مربوطه شکل پذیری خود را از دست خواهد داد. به طور کلی گیرش بتن به عواملی مانند رطوبت هوا، طرح اختلاط بتن، دما و نسبت آب به سیمان وابسته است. در ادامه به بررسی این عوامل میپردازیم.
تاثیر آب و هوا
یکی از فاکتورهای تاثیرگذار در سفت شدن بتن شرایط آب و هوایی است. توجه به شرایط آب و هوا در زمان ساخت و ساز و پروژه های بتنی اهمیت بسیار زیادی دارد. از این رو مدیران و پیمانکاران که در پروژه نقش دارند، باید آب و هوا را در زمان کار مورد بررسی قرار دهند. در نظر داشته باشید که توجه به میزان دمای محل پروژه در زمان بتن ریزی نیز از اهمیت قابل توجهی برخوردار است.
تراکم بتن
یکی از عواملی که میتواند زمان گیرش بتن را تغییر دهد، استفاده از شیوه های تراکم بتن با فشار زیاد است. در واقع این کار باید با استفاده از تجهیزات تراکم بتن با فشار زیاد زمان گیرش بتن کاهش مییابد. استفاده از این روش باعث کاهش نسبت آب به سیمان میشود و کیفیت بتن را با افزایش میدهد.
طرح اختلاط بتن
یکی از عواملی که ارتباط زیادی با زمان گیرش بتن دارد، طرح اختلاط این متریال است. پیمانکاران از آنجایی که در بعضی از پروژه ها به سرعت بالای کار نیاز دارند، از شتاب دهنده های مخلوط بتن کمک میگیرند. با این فرآیند مدت زمان خشک شدن بتن کاهش مییابد و میتوان از بتن مربوطه استفاده کرد.
مراحل سفت شدن بتن به ترتیب
بعد از فرآیند بتن ریزی این متریال آسیبپذیر است و به سادگی صدمه میبیند. در بعضی از مواقع انتظار بیش از حد برای گیرش بتن ممکن است شما را عصبی کند. اما باید در نظر بگیرید که تنها سرعت خشک شدن و گیرش بتن اهمیت ندارد و کیفیت این مصالح نیز اهمیت بسیار زیادی دارد. برای مثال برخی از فرآیندهای کاهش زمان گیرش باعث کاهش کیفیت بتن نهایی میشوند. سفت شدن فرآیند پیچیدهای است که مراحل مختلفی دارد.
این مراحل عبارت اند از:
- مرحله ترکیب: در این مرحله، ترکیبات اولیه مانند ماسه، سیمان، سنگدانه و آب با یکدیگر ترکیب میشوند و بتن را تولید میکنند.
- مرحله حرارتی: پس از اتمام مرحله اول و ایجاد بتن، این متریال 7 الی 8 روز در دمای محیطی قرار میگیرد تا مرحله حرارت بتن نهایی شود.
- مرحله خشک شدن: در مرحله سوم بتن به صورت مداوم در یک دمای متعادل قرار میگیرد و به صورت کامل خشک میشود.
- مرحله نفوذ آب: در مرحله بعدی آب به درون ساختار بتن وارد میشود و موجب شکل گرفتن مواد ژلمانند میشود و بین فولاد و بتن چسبندگی ایجاد خواهد شد.
- مرحله گیرش بتن: در نهایت بتن کاملا سفت میشود و به شکلی پایدار و محکم در می آید.
افزایش سرعت سفت شدن بتن با استفاده از افزودنیها
برای تسریع فرآیند گیرش بتن میتوان از مواد افزودنی استفاده کرد. به طور معمول مواد افزودنی به عنوان مواد شیمیایی به ترکیبات اولیه بتن اضافه میشوند. این کار باعث مقاومت بیشتر بتن و همچنین کاهش زمان گیرش آن میشود.
بعضی از این مواد افزودنی به شرح زیر هستند:
- مواد افزودنی شیمیایی: از این متریالها به طور معمول برای تسریع فرآیند سفت شدن بتن استفاده میشود. افزودنی های شیمیایی مختلفی وجود دارند که برای مثال میتوان به کلرید کلسیم، سولفات آلومینیوم و همچنین فرمالین اشاره کرد.
- مواد افزودنی معدنی: این متریالها برای بهبود عملکرد خواص مکانیکی بتن مورد استفاده قرار میگیرند. مواد افزودنی معدنی مواردی چون سیمان فومسلولزی، سیمان سربارهای و سیمان پوزولانی هستند.
- مواد افزودنی پلیمری: برای عملکرد بهتر خواص مکانیکی و دوام بیشتر بتن از مواد افزودنی پلیمری استفاده میشود. این افزودنی ها شامل پلیاستایرن-مالئیک انیید، پلیاستایرن-آکریلونیتریل و همچنین پلیاستایرن بوتادین میشوند.
خرید انواع بتن آماده از مجموعه سادات بتن
اگر شما هم قصد خرید بتن آماده برای بتن ریزی دارید، باید به دنبال مجموعهای باشید که خدمات مناسبی را به شما ارائه کند. مجموعه سادات بتن با توجه به سال ها تحقیق در خصوص انواع بتن و استفاده از پیشرفته ترین تجهیزات تولید بتن، یکی از بهترین مجموعه های تولیدکننده بتن آماده در سراسر کشور است. مجموعه ما با در اختیار داشتن نیروهای متخصص، پروژه های بتن ریزی عظیمی را انجام داده است که برای مثال میتوان به پروژه ایران مال اشاره کرد.
سادات بتن آماده است خدمات فروش بتن آماده و بتن پیشساخته را با کیفیت تضمین شده و مناسب ترین قیمت به شما عرضه کند. همچنین شما میتوانید برای دریافت مشاوره رایگان با همکاران ما در سادات بتن تماس بگیرید.
سوالات متداول
برای تسریع روند خشک شدن بتن با استفاده از سیمان چه کاری باید انجام داد؟
برای سرعت بخشیدن به گیرش بتن میتوان از افزودنیهای بتن استفاده کرد.
چه روشهایی برای اندازهگیری زمان سفت شدن بتن وجود دارند؟
روش های مختلفی برای اندازه گیری زمان خشک شدن بتن وجود دارند که میتوان به روش نفوذی، تغییر رنگ، اولتراسونیک و نفوذی الکتریکی اشاره کرد. برای مثال در روش نفوذی یک توپ از جنس فلز را روی سطح بتن میگذارند و زمانی که توپ به اندازه یک سانتی متر وارد بتن شد، زمان خشک شدن بتن اندازهگیری میشود.