Rate this post

بتن خودتراکم؛ مصالحی مدرن با مزایای فراوان

بتن همواره یکی از مهم‌ترین مصالح ساختمانی در طول تاریخ بوده است. طی سال‌های اخیر در تولید و عمل‌آوری این مصالح پیشرفت‌های زیادی انجام شده که نتایج بی‌نظیری داشته است. بتن خودتراکم یا بتن SCC یکی از انواع مدرن بتن می‌باشد که خواص فنی فوق‌العاده‌ای دارد. به همین خاطر در بسیاری از پروژه‌های ساختمانی که شرایط خاصی دارند، از این نوع بتن استفاده می‌شود. درواقع بتن خودتراکم برای متراکم شدن به ویبره خارجی نیاز ندارد و به همین خاطر در پروژه‌هایی استفاده می‌شود که کارایی بتن و روش اجرای آن خاص هستند. در این مطلب به‌صورت کامل مزایای بتن خودتراکم را بررسی می‌کنیم.

بتن خودتراکم چیست؟

قبل از این که مزایای بتن خودتراکم را بررسی کنیم، بهتر است که با این بتن و ویژگی‌های آن آشنا شویم. این نوع بتن تحت وزن خود متراکم می‌شود و به همین خاطر به آن بتن خودتراکم می‌گویند. در ابتدا این نوع بتن برای کاهش هزینه‌های بتن‌ریزی در پروژه‌های ساختمانی معرفی شد. اما به علت برخورداری از مزایای فراوان، بسیاری از مهندسان عمران در پروژه‌های عمرانی خود از آن استفاده کردند. طی سال‌های اخیر، در بسیاری از پروژه‌های ساختمانی در ایران نیز از این بتن استفاده شده است.

در اختلاط بتن خودتراکم از همان اجزای بتن معمولی استفاده می‌شود. اما نسبت مصالح در طرح اختلاط این نوع بتن با تغییراتی همراه بوده است. به‌طور کلی پراکندگی بالا، توانایی عبور از موانع با فاصله کم، پایداری بی‌نظیر و همگن بودن از مهم‌ترین ویژگی‌های بتن خودتراکم به‌شمار می‌آیند.

مهم‌ترین مزایای بتن خودتراکم چیست؟

همان‌طور که اشاره شد، از بتن خودتراکم در بسیاری از پروژه‌های ساختمانی استفاده می‌شود. اما چرا این نوع بتن طی سال‌های اخیر محبوبیت زیادی پیدا کرده است؟ برای پاسخ دادن به این سوال باید مزایای بتن خودتراکم را بررسی کنیم. در ابتدا باید بگوییم که به علت نسبت پایین‌تر آب به سیمان در این نوع بتن، مقاومت نهایی آن از بتن معمولی بیشتر است. به همین خاطر می‌توان در پروژه‌هایی که به مقاومت نهایی بالایی نیاز دارند، از این نوع بتن استفاده کرد. در ادامه با دیگر مزایای مهم بتن خودتراکم آشنا می‌شویم.

قابلیت پرکردن تمام فضاها

در بسیاری از پروژه‌های ساختمانی برای افزایش مقاومت کششی از تعداد زیادی آرماتور در مقاطع استفاده می‌شود. این کار در کنار افزایش مقاومت کششی سازه یک عیب بزرگ دارد و آن دشوار شدن بتن‌ریزی است. چرا که بتن معمولی نمی‌تواند از موانع عبور کرده و متراکم شود. یکی از مهم‌ترین مزایای بتن خودتراکم، قابلیت پر کردن تمام فضاها درون مقاطع با تراکم آرماتور بالا است. درواقع به علت کارایی بالا و همچنین قابلیت خودتراکمی، این بتن می‌تواند در اجرای بتن‌ریزی پروژه‌های ساختمانی عنوان‌شده استفاده شود.

افزایش کیفیت ساخت

پارامترهای مختلفی روی کیفیت ساخت سازه‌های بتنی تاثیر می‌گذارند. همگن بودن، پایداری، کارایی و مقاومت بالای بتن از مهم‌ترین این پارامترها هستند. بتن خودتراکم از تمام این ویژگی‌ها برخوردار است و در نتیجه با استفاده از آن در بتن‌ریزی سازه‌ها می‌توان به کیفیت ساخت بالایی دست پیدا کرد.

صرفه‌جویی در هزینه پروژه

با توجه به این که بتن خودتراکم به ویبره کردن نیازی ندارد و تحت وزن خود متراکم می‌شود، زمان اجرای پروژه را کاهش می‌دهد. در محاسبه هزینه پروژه‌های عمرانی، زمان اجرا مهم‌ترین مولفه به‌شمار می‌آید. به عبارت دیگر هرچه زمان اجرای پروژه بیشتر باشد، هزینه اجرای آن نیز بیشتر خواهد بود. حال با استفاده از بتن خودتراکم، زمان اجرای پروژه کاهش پیدا خواهد کرد و در نتیجه هزینه پروژه نیز کم‌تر می‌شود. باید اشاره کرد که یکی دیگر از مزایای بتن خودتراکم، عدم نیاز به استفاده از نیروی متخصص برای ویبره کردن است که این امر نیز می‌تواند باعث صرفه‌جویی در هزینه‌ها شود.

باید اشاره کرد که هزینه خرید و آماده‌سازی بتن خودتراکم از بتن معمولی بیشتر است. اما با استفاده از این نوع بتن، زمان اجرای پروژه کاهش پیدا می‌کند که منجر به کاهش هزینه نهایی اجرای پروژه می‌شود. به همین خاطر نباید در زمان محاسبه هزینه تهیه بتن خودتراکم، هزینه ابتدایی را در نظر گرفت.

شکل‌پذیری بی‌نظیر

یکی دیگر از مزایای بتن خودتراکم، روانی بسیار بالای آن است. اما این مزیت چگونه می‌تواند در اجرای پروژه‌های ساختمانی مفید باشد؟ در پروژه‌هایی که معماری خاص و متفاوتی دارند، باید از قالب‌های متنوع‌تر برای بتن‌ریزی استفاده کرد. در نتیجه به بتنی با روانی بیشتر نیز است که بتواند تمام فضاهای خالی را به‌صورت همگن پر کند. از طرف دیگر شکل‌پذیری بتن خودتراکم نیز فوق‌العاده‌ است. در نتیجه با استفاده از این بتن شما می‌توانید سازه‌هایی با معماری خاص را با بهترین کیفیت اجرا کنید.

پایداری فوق‌العاده

پایداری یکی از مهم‌ترین خواص فنی بتن است که برای سنجش توزیع همگن در زمان جریان و گیرش استفاده می‌شود. بتن خودتراکم مقاومت بی‌نظیری در برابر جداشدگی اجزای خود در زمان جای‌گیری در قالب دارد. از طرف دیگر، این نوع بتن مقاومت خوبی در برابر جداشدگی مصالح و آب‌انداختگی دارد. پایداری بالای بتن خودتراکم باعث می‌شود که ریسک بروز مشکلات عنوان شده در زمان بتن‌ریزی و بعد از آن به حداقل برسد.

با بتن خودتراکم هزینه و زمان اجرای پروژه‌ها کاهش پیدا می‌کند

هزینه و بهره‌وری دو پارامتر بسیار مهم در مهندسی عمران هستند. در اجرای پروژه‌های ساختمانی این دو پارامتر باید به‌صورت مساوی مورد توجه مجریان قرار بگیرند تا خروجی نهایی کار از نظر هزینه و کیفیت مطلوب باشد. با مرور مزایای بتن خودتراکم می‌توان متوجه شد که این نوع بتن گزینه‌ای ایده‌آل برای افزایش بهره‌وری و در عین حال کاهش هزینه اجرای پروژه‌های ساختمانی است. در نتیجه اگر به دنبال این هستید که هزینه اجرای پروژه خود را کاهش داده و در عین حال بهره‌وری آن را حفظ کنید، پیشنهاد ما به شما استفاده از بتن خودتراکم است.

سوالات متداول

مهم‌ترین مزایای بتن خودتراکم چیست؟

از جمله مهم‌ترین مزایای بتن خودتراکم می‌توان به پایداری بالا، شکل‌پذیری مناسب، روانی بالا، صرفه‌جویی در هزینه‌های اجرای پروژه، قابلیت پرکردن تمام فضاها و همچنین افزایش کیفیت ساخت اشاره کرد.

بتن SCC مخفف چیست؟

بتن SCC همان بتن خودتراکم است که کلمه SCC در آن مخفف (Self-compacting concrete) می‌باشد.

مواد تشکیل‌دهنده بتن خودتراکم چه موادی هستند؟

در طرح اختلاط بتن خودتراکم از موادی مانند فیلرهای پودری، مواد ویسکوزیته، آب، سنگدانه‌های ریز و درشت، سیمان، مواد افزودنی، فوق کاهنده آب و مواد افزودنی شیمیایی استفاده می‌شود.