بتن مکیده چیست؟
بتن مکیده چیست؟
آبی که پس از بتن ریزی در عضو سازه با فشار خلاء خارج میشود، بتن مکیده نام دارد. بتن مکیده مقاومت و دوام بالاتری نسبت به بتن معمولی دارد. در فرآیند اختلاط بتن، آب بیشتری برای کارایی بیشتر بتن اضافه میشود. بنابراین در این بتن آب اضافی برای یک فرآیند هیدراتاسیون کامل مورد نیاز نیست.
آب اضافی از بتن توسط پمپ خلاء با تکنیک بتن مکیده خارج میشود. به طوری که میتوان بتن را قبل از سخت شدن تقویت کرد. نسبت آب به سیمان اضافی برای بتن برای مقاومت آن مضر است. نسبت آب به سیمان در بتن باید به اندازهای باشد که مقاومت بالا را تضمین کند. بتنمکیده تکنیکی برای حذف آب اضافی از بتن کارآمد با استفاده از پمپ مکیده است. در این بررسی به طور کامل در مورد بتن مکیده صحبت میکنیم.
ضرورت استفاده از بتن مکیده
نسبت آب به سیمان 0.38 برای واکنش شیمیایی سیمان با آب مورد نیاز است. نسبت آب به سیمان مصرفی بیش از این مقدار عمدتاً بر راندمان مورد نیاز بتن تأثیر میگذارد، بنابراین بتن را میتوان به راحتی بدون لانه زنبوری (شن نمایی) در قالب قرار داد. با برآورده شدن راندمان بتن، این آب اضافی تبخیر میشود و سوراخهای مویرگی در بتن ایجاد میشود که باعث کاهش نفوذپذیری و مقاومت بالا در بتن میشود. بنابراین راندمان و مقاومت بالای بتن متناقض است.
روش بتنمکیده یک تکنیک موثر است که برای برآوردن الزامات راندمان و مقاومت بالا استفاده میشود. این نیاز بتن را میتوان همزمان با استفاده از این تکنیک امکان پذیر کرد. با استفاده از این تکنیک، آب اضافی باقی مانده پس از جاگذاری و تراکم بتن با استفاده از پمپ مکیده حذف میشود. این فناوری معمولاً در واحدهای صنعتی، پارکینگها و دالهای عرشه پلها و غیره به طور موثر عمل میکند. این تکنیک تنها میتواند سطح بتن را تا عمق 100 تا 150 میلیمتر کاهش دهد.
تاریخچه بتن ریزی مکیده
تکنیک بتن ریزی مکیده اولین بار توسط شرکت Trimix AB سوئد برای افزایش مقاومت با حذف آب از طریق پمپ خلاء در بتن مورد استفاده قرار گرفت. این تکنیک در ایالات متحده رایج شد و از آن زمان به تدریج در سراسر اروپا محبوبیت پیدا کرد. این تکنیک معمولاً در کارهای بتنی در سوئد استفاده میشود. در هند، جزئیات این فناوری در سال 1987 توسط Aquarius Technologies معرفی شد.
خواص بتن مکیده
- با استفاده از تکنیک بتنمکیده میتوان مقاومت بتن را حدود 25 درصد افزایش داد.
- خلاء با استفاده از تکنیکهای بتن باعث افزایش چگالی بتن میشود.
- با استفاده از این تکنیک میتوان نفوذپذیری بتن را کاهش داد.
- با استفاده از این تکنیک میتوان دوام بتن را افزایش داد.
- با استفاده از این تکنیک میتوان مقاومت سایشی بتن را افزایش داد.
- با استفاده از این تکنیک میتوان مقاومت ضربهای بتن را 10 درصد افزایش داد.
کاربرد بتن مکیده
- تکنیک بتن مکیده عمدتاً در نیروگاههای آبی استفاده میشود.
- مناسب برای برجهای خنک کننده به عنوان کاربرد بتنمکیده است.
- تکنیک وکیوم بتن برای کفهای صنعتی و سردخانهها قابل استفاده است.
- تکنیک بتنمکیده معمولاً برای بنادر استفاده میشود.
مزایای بتن مکیده
برخی از مزایای استفاده از تکنیک بتنمکیده به شرح زیر است:
- استفاده از تکنیک وکیوم بتن باعث افزایش مقاومت بتن و در عین حال کاهش نفوذپذیری بتن میشود.
- استفاده از تکنیکهای بتنمکیده کیفیت دوام و چگالی را بهبود میبخشد. همچنین باعث کاهش فضای خالی بتن میشود.
- دوره عمل آوری را میتوان با استفاده از تکنیک بتنمکیده کاهش داد. اگر بتن یک هفته طول بکشد، میتوان آن را به 3 روز کاهش داد.
- تکنیک بتن مکیده را میتوان برای حذف قالب قبل از زمان برداشتن قالب برای دالهای بتنی استفاده کرد زیرا بتن میتواند به سرعت مقاومت کند. بنابراین میتوان از این تکنیک بتنمکیده در کارهای تکراری استفاده کرد.
- با استفاده از تکنیک بتنمکیده میتوان به مقاومت و راندمان بالا بتن دست یافت.
- استفاده از تکنیک بتن مکیده، مقاومت نهایی بتن را تا 25 درصد افزایش میدهد.
- استفاده از تکنیک بتنمکیده استحکام اتصال را حدود 20 درصد افزایش میدهد که باعث ایجاد پیوند قوی با عناصر بتن میشود.
- با استفاده از تکنیک بتن مکیده میتوان کار سازه ساختمان را زودتر انجام داد.
- استفاده از این بتن تراکم راحتتر و کارآمدتر بتن را فراهم میکند.
- روش بتنمکیده سطحی بدون حیوان خانگی بر روی سطح بتن ایجاد میکند.
- سطح رویی بتن با روش بتن مکیده مقاومت بسیار بالایی در برابر سایش دارد. بنابراین میتوان از این تکنیک به ویژه برای کف سازی در جادهها و صنعتی استفاده کرد.
معایب بتن مکیده
- در این روش از نیرو برای پمپهای آبگیری استفاده میشود که هزینه کل را افزایش میدهد.
- هزینه اولیه تجهیزات برای تکنیک بتنمکیده زیاد است.
- تجهیزات ویژه مختلفی برای این بتن مورد نیاز است.
- فرآیند بتنمکیده نیاز به نیروی کار ماهر دارد.
- تکنیک بتنمکیده مورد استفاده برای بتنهایی با نسبت آب به سیمان بیشتر از 0.4 مناسب است. این روش برای نسبت آب به سیمان کمتر از آن استفاده نمیشود.
تجهیزات مورد نیاز برای روش بتن مکیده
بتنمکیده با استفاده از ابزارهای زیر به دست میآید:
- قالب بندی: تکنیک بتنمکیده معمولاً شامل آماده سازی قالب برای بتن با استفاده از کانالهای خاصی میشود که به درپوش و ویبراتور اسکرید اجازه میدهد تا با خیال راحت روی آن کار کنند.
- پمپ مکیده: در این روش از یک موتور الکتریکی 5 تا 10 اسب بخار برای خلاء استفاده میشود.
- پد فیلتر: ثابت کردن با یک مهر و موم لاستیکی در اطراف پد فیلتر انجام میشود. حداقل ابعاد پد فیلتر 90 در 60 سانتی متر است. شامل قطعه پشتی و مهر و موم لاستیکی به عنوان پد فیلتر. یک حصیر حداقل 90 * 60 سانتی متر روی سطح بتن قرار میگیرد. با این حال، باید از استفاده از تشکهای کوچک برای ایجاد خلاء اجتناب شود.
- تشک مکش: تشکها روی پدهای فیلتر ریز ثابت میشوند تا از دوغاب سیمان با آب جلوگیری شود. روی یک ورق پی وی سی بزرگ بتن میباشد. پارچه نایلونی به عنوان فیلتر عمل میکند. سطح بالایی حصیر دارای یک شلنگ با جعبه اتصال است.
- ماله برقی: فرآیند مکش آب، مویرگهایی را در بتن تشکیل میدهد که با استخراج آب از بتن ساخته میشود که برای مقاومت بتن مضر است. بنابراین از ماله برقی برای بهبود وضعیت چنین بتنهایی استفاده میشود که ترکهای بتن را با ارتعاش پر میکند.
- شناور قدرت: برای تکمیل سطح بتن استفاده شده که باعث افزایش مقاومت بتن میشود.
- ویبراتور برقی 12.5 کیلوگرمی برای تراکم بتن است.
فرآیند انجام بتن مکیده
- راندمان بتن معمولی به میزان آب موجود در بتن بستگی دارد که عامل اصلی سرعت بخشیدن به ساخت و ساز میباشد. بنابراین توصیه میشود از تکنیکهای بتن میکده برای به خطر انداختن کارایی و مقاومت بتن استفاده شود.
- در فرآیند بتن میکده، شرایط خلاء در سطح بالای بتن ایجاد میشود.
- در فرآوری بتنمکیده مقدار معینی آب از بتن تا عمق معینی خارج میشود.
- تشکهای متخلخل روی سطح بتن برای ایجاد خلاء قرار میگیرند که به طرح پمپاژ آب از طریق پمپ خلاء متصل میشود. که باعث کاهش مقدار آب از بتن از طریق پمپ مکیده میشود و بتن استحکام مییابد.
- سطح بتن به دست آمده توسط بتنمکیده دارای ظرفیت مقاومت بالا، نفوذپذیری کم و دوام بالا است که برای استفاده از بتن مناسب است.
منابع: